• Etimon S,L

GELATS CASOLANS

Un dels símbols de l'estiu és el gelat. És difícil imaginar l'estiu sense un gelat que faci més suportable la calor. Fer gelats casolans ens dóna l'oportunitat de poder triar els ingredients, i el tipus de greix, així com de moderar el contingut de sucre per a obtenir gelats que ens permetin donar-nos un capritx més saludable.


Encara que a nivell nutricional els gelats de base làctia poden tenir cert interès per ser font de calci i proteïnes, entre altres nutrients, en general als gelats podem trobar-los alguns “peròs”, sobretot en relació a la quantitat de sucre i al tipus de greix utilitzat en la seva elaboració. És el cas d'aquells elaborats amb nata, mantega i altres greixos d'origen vegetal com la de palma i la de coco. Greixos essencialment saturats i sucres o edulcorants artificials, presents sobretot en gelats industrials. D'altra banda, els de gel, a priori, no tenen ingredients grassos, però sí que destaquen pel seu elevat contingut en sucre.

Ingredients per a fer un gelat casolà saludable

En l'elaboració tant de gelats, com de granissats o sorbets, els sucs de fruites naturals, i la fruita sencera fresca, i fins i tot congelada, ens serviran de base. La fruita ens proporcionarà vitamines, minerals, així com antioxidants, substàncies *bioactivas moltes d'elles responsables dels seus colors vius. Amb aquesta opció obtindrem gelats casolans amb millor valor nutricional que els industrials, als quals se'ls sol afegir *saborizantes i colorants que simulen el sabor i color de l'aliment original.

Els gelats cremosos, en general, tenen un major contingut calòric, pel fet que necessiten una base grassa per a poder obtenir la seva textura untuosa. Si volem prescindir dels greixos lactis com la nata, haurem de buscar altres fonts grasses que ens serveixin de “base” i ajudin a obtenir un bon nivell de *cremosidad en el gelat. Aliments com l'alvocat o els anacards, són bones alternatives, perquè a part de tenir un sabor bastant neutre, contenen una fracció grassa principalment insaturada considerada més *cardiosaludable.

Hi ha moltes fórmules per a fer gelats casolans, granissats i sorbets casolans, però per a començar podem tenir en compte les següents pautes:


Granissat

El granissat és una beguda refrescant que s'elabora amb gel triturat al qual li podem afegir el suc de fruites que vulguem. No hem d'oblidar que la fruita és dolça, i al principi no seria necessari afegir més sucre.

Granissat de coco i pinya: pelar i tallar la pinya i ficar en el congelador. Una vegada congelat, introduir en una batedora i afegir llet de coco i un got d'aigua freda per a triturar-lo tot fins a aconseguir una grandària de gel desitjat.


Sorbets

El sorbet té una textura més semblant a un gelat cremós que no a un granissat. La clau és la grandària dels cristalls de gel, i igual que els gelats de crema, és molt important la incorporació d'aire en el producte. Normalment això es pot aconseguir amb un robot per a sorbets i gelats casolans, que ajuda a obtenir cristalls més petits i proporciona la seva textura característica. En aquest sentit, hi ha certs ingredients que ens agradin o no afavoriran aquesta textura, com és el cas del sucre. Els sorbets comercials solen contenir un elevat contingut en sucre, i en aquest aspecte, si l'elaborem a casa, podem aprofitar per a crear fórmules no tan ensucrades. Per a això, es pot utilitzar clara d'ou i aigua amb gas, per a obtenir un efecte similar i millorar el producte final. Es poden fer els tradicionals sorbets de llimona, taronja o mandarina, o optar per altres fruites com: nectarina, cirera, fruits vermells, síndria, meló, etc.


1 vista0 comentarios